A-kassa och behovet av en buffert


Varning till känsliga läsare. Följande blogginlägg kan innehålla stötande ord såsom Pissgubbe etc.

Så då har äntligen min A-kassa bestämt sig för att de har tillräckligt med bevis på att jag saknar fast anställning. Det tog dem bara 4,5 månader av skickade intyg från mig, intyg från min sambo(!), telefonsamtal och annat tjafs. Lagom till att jag börjar min nya anställning får jag alltså retroaktivt den grundersättning jag har rätt att få.

Observera att jag inte har haft möjlighet att se vilket belopp det är som jag får utbetalt förrän nu, 4,5 månader efter min första dag som arbetslös. Det är givetvis nu som jag ser att beloppet är väldigt litet för att inkludera min inkomstförsäkring som jag har betalat för ända sedan SIF “uppfann” den i början av 2000-talet (eller slutet av -90 någongång). Efter lite grävande så hittar jag en länk på Unionens hemsida där man kan beställa en blankett som man ska använda för att ansöka om ersättning från Unionens inkomstförsäkring!!

What? Ska man alltså ansöka separat för att få ut resterande belopp vid arbetslöshet? Ja, det vore ju dumt om ens fackförbund antog att efter att man har betalat 480kr/mån i tio års tid, att man då vill utnyttja sin betalda försäkring???? varför skulle logik få ersätta hederligt byråkratiskt pappersarbete? Undrar hur många som väljer att avstå beloppet från inkomstförsäkringen? Ingen information fick man om detta, finns inte ens att läsa som FAQ på Unionens A-kassas hemsida. Herregud har ingen undrat över detta förut? Jag blir så trött, så trött….

Jag funderar över hur många personer som inte har en buffert och som måste vänta 4 månader på att få sin första enkrona ur försäkringen? Hur klarar dom sig om dom är ensamstående? Eller hamnar man sist i prioriteringsordningen i handläggningen bara för att man har varit höginkomsttagare?

Exakt 18 intyg och blanketter har A-kassan tagit emot av mig i detta ärende, 20 om man räknar med 2st intyg som kassan själv begärt in från FK! :)

Som kronan på verket av idioti så kan jag berätta att när jag kontaktade arbetsförmedlingen och berättade att jag skulle påbörja en fast anställning om 3 veckor så fick jag beskedet att jag skulle minsann inte sluta leta jobb bara för den sakens skull, utan fortsätta söka jobb och rapportera in detta till AF.
Ursäkta? Den vänliga mannen i telefonen tryckte in en pekpinne: “Ja men det är ju inte meningen att du ska leva på samhället medans du väntar på din anställning”. Det var en av de där många gångerna man kvävde sin ilska och var vänlig tillbaka. Jag, leva på samhället? Din jävla pissgubbe (tänkte jag, jag sa det aldrig), har jag rätt att vara “mellan jobb” en gång i livet utan att någon kallar mig för parasit?

-“Men det är omöjligt att ens hinna få komma på en intervju på så här kort tid, tror du något arbete i min branch går att utföra på så här få dagar?”
-“Du får försöka ta ett jobb som inte kräver erfarenhet” (läs McDonalds etc)
-“AF har inte instruerat mig att söka jobb utanför mitt kompetensområde ännu, det ingår inte i min nuvarande arbetsplan. Ska jag anta att du vill ändra den nu?”
-“… ok men kolla iaf om du hittar något jobb via AF så skriver jag här att du fortfarande söker”

Bra, kunde väl tänka mig att du inte hade befogenheter att göra annat än att sitta i kundtjänst, pissgubbe! :)

Liknande poster:


10 thoughts on “A-kassa och behovet av en buffert”

 1. Ja du frågan är ju om man skall skratta eller gråta. Frugan håller på och skickar in papper, inget klart ännu, 9 december anmälde hon sig till a-kassan och arbetsförmedlingen.

 2. “Åtgärden avböts”

  Tack för infon, ett ping per adsense låter skoj :)

  Man börjar ju undra vad som felar, började uppdatera Vista :) Har nu plocktr bort reklamen från Famebloggers, och det verkar fungera, hur uppträder den sig för dig?

 3. Jag har ingen personlig erfarenhet av A-kassan men mitt intryck av A-kassan (och andra utbetalningsställen, exempelvis Försäkringskassan) är att de förefaller vara extra hårda mot vanligt hederligt folk samtidigt som de har gett upp om de arbetsoförmögna eller allmänt odugliga och inte ställer några krav alls på dessa.

 4. Gustav: Ja, jag känner själv till ett par personer som bara “glider förbi” och lever, förvisso runt existensminimum, men ändå gratis och utan några som helst krav på sig.
  Ok att det är mycket i pipelinen för fackförbunden när många människor blir varslade i dessa tider, men det jag tände till på var att bli anklagad att vara en person som tär på samhällets resurser; något jag inte alls identifierar mig som.

 5. Kan bara hålla med om att Unionen suger. De vill att man ska betala och betala men försöker behålla så mycket pengar som möjligt. Känns som om de inte är där för arbetstagaren.

 6. Råkade precis ut för samma sak som du angående inkomstförsäkringen. Råkade snubbla över det här med extra ansökan av en slump. Det är rent ut sagt idioti. Man tror ju att man skall få inkomstförsäkringsdelen klar i samband med att akassa-delen efter allt strul är klar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.