Året som kom och gick


Det blir inga tabeller i överflöd, jag visar ett diagram istället för att summera hur det har gått under 2008. Hundratals siffror är bara intressant för mig så jag visar först upp denna tråkiga graf över mitt aktie/fondinnehavs utveckling hos Avanza:

Kontentan blir att avkastningen är -21.43%. Inte bra, men inte lika dåligt som index iaf.

Som ni kanske ser på diagramet så är det 2st toppar, en i mitten av maj samt en till i mitten av augusti. De här topparna får markera de tidpunkter då jag blev girig och ville ha mer. Ofta köper och säljer jag i aktier mer kortsiktigt och borde vid dessa tillfällen givetvis ha sålt av de aktuella aktierna när de rusade iväg, men som vanlig: mycket vill ha mer, så jag behöll dom och väntade likt en långsiktig placerare skulle ha gjort. ;)

OM jag hade sålt av dessa så hade jag sannolikt köpt tillbaka dem när kursen hade stabiliserat sig, dvs i början av juni och då hade utgången av detta år sett mycket annorlunda ut. Det är just därför jag nu har satt upp ett individuellt mål för varje värdepapper hur mycket de ska öka i procent innan jag säljer (med en säljorder liggandes ute nästan konstant).

Året har tyvärr bara präglats av vad jag har gjort på börsen, inte åt entreprenörsskap som jag egentligen vill pyssla med (har bara jobbat med hemliga saker som jag inte kan skriva om). Jag ser ju värdepappershandel som ett sätt att förvalta de pengar som jag har dragit in, och inte ett sätt att bli rik i sig. De flesta av oss har en anställning för att säkerställa att pengar kommer in i sitt eget “förvaltningssystem”, men jag siktar givetvis på att entreprenörsådran ska ge de stora pengarna in. Vem har blivit rik på att vara anställd?

Jag har inte några uttalade mål som jag ska nå upp till likt många andra har för jag kan inte uppskatta magnituden på de projekt jag jobbar med. Det är som att tända en stubin utan att veta hur stor fyrverkeripjäsen är på andra sidan; blir det en “pysare” eller når jag stjärnorna? Jag kanske satsar på att nå 1 miljon kr men slutar med en skuld, eller så satsar jag på att nå +100 000kr och blir istället ekonomiskt oberoende, det kan jag ju inte veta. De som har sparande som sin primära strategi har åtminstonde ett hum om hur varje månads utgång kommer att bli. Det finns dock ett delmål som jag skrev om här, vi kan väl sikta på det iaf! :)

Mitt pensionssparande berör jag inte på bloggen för att jag tycker inte det passar hemma här. Pengar i all ära, men dessa är öronmärkta för en framtid som ligger alltför långt bort. Men jag kan ju säga att det går åt skogen med fondinnehaven där iaf. Jag börjar bli allergisk mot fonder…

Liknande poster:


Leave a Reply

Your email address will not be published.