Tid är pengar


Jag har tidigare skrivit att fördelen med att vara rik är att man kan köpa sig tid. Ja, det är sant det som sägs att tid är pengar, men det är inte sanning för alla därute.

Då jag har arbetat som konsult i över 11år så har detta blivit mer än uppenbart för mig. Ta som exempel att handla livsmedel på internet. För några år sedan blev vissa personer i min omgivning förbluffade och tyckte jag var knäpp som ville betala 90kr i frakt för att få varor plockade och hemkörda till min dåvarande lägenhet. Det dom inte förstod var att det hela var en vinstaffär för mig, både vad gäller tid, pengar och ryggvärk (jag måste köpa kattsand ibland och det väger en del). Vid den tidpunkten så tjänade jag ca 200kr efter skatt i timmen och jag kunde själv välja hur mycket jag skulle jobba. Ju mer jag jobbade, ju mer tjänade jag (såklart). Problemet var att för att veckohandla mitt på Fridhemsplan så fick man trängas efter jobbet med stressade stockholmare i en affär som var ett logistiskt helvete. Att ta sig till affären, handla för en vecka och sedan bära hem allting skulle ta över en timme. Ja, ni kan säkert förstå matematiken hur det lönade sig att låta någon annan göra jobbet.

Men det här är ju inte ett typfall, alla är inte konsulter och kan sätta en så tydlig prislapp på sin tid.
I mitt fall så var en timme värd 200kr efter skatt om jag valde att jobba. Om jag däremot valde att köpa matvaror via internet och inte jobbade under tiden utan pysslade med annat skoj så värderade jag själv min tid till att vara värd minst 90kr.

Det finns ju även ett värde på ledig tid som är svårare att sätta fingret på.

Då dygnet har 24timmar så ser en vardag ofta ut så här för de flesta arbetsföra individer i sverige:

Som ni ser så är en vardag i huvudsak uppdelad i 3 block: arbete, fritid och sömn.

  • Sömn är mer eller mindre en konstant; vi måste sova och det brukar bli mellan 7-9 timmar där 8 timmar är ett medeltal.
  • Arbete är det block där vi tjänar pengar. De flesta måste arbeta för att överleva och har en normal arbetstid på 8 timmar.
  • Fritid är det block där du spenderar pengar. Fritid är den tid då du anser dig göra saker som du verkligen känner för, vilket brukar utesluta arbete för de flesta människor.

Men är det verkligen så där som en normal vardag ser ut? Nej, jag tror att vi måste modifiera tidsfördelningen något enligt följande:

De oranga områdena får representera tid som du inte vill lägga ner men som du ändå måste göra. Hit räknar vi duscha, fixa frukost, transport till och från arbete, köpa mat, laga mat, städa, renovera, hämta barn på dagis etc. Om du skulle föra bok över din “övriga tid” så skulle du upptäcka hur mycket tid du lägger på dessa saker och hur mycket din fritid minskar; för det är alltid fritidsblocket som du kan ta tid ifrån, de övriga blocken brukar vara heliga och kan inte modifieras särskilt mycket.

Kan vi då påverka våran tid så att den blir mer angenäm och därtill ökar våran livskvalitét? Vi kollar på följande illustration:

Det sägs att vi bara behöver 7 timmars sömn så här kan vi plocka fram en extra timma. Övriga tidskrävande uppgifter är mer personberoende men kan säkerligen lösas på något sätt. Det gemensamma för lösningen är att det oftast kostar pengar. Vi kan tex slippa städa så mycket om vi skaffar en städrobbot som dammsuger varje dag när vi är på arbetet. Vi kan gå på restaurang eller dylikt på väg till och från arbetet så slipper vi både planering, inköp och disk. Vi kan anlita hantverkare i större utsträckning så slipper vi läsa på, planera och genomföra (alternativt göra om när det blir fel) större ingrepp i hemmet. Vi skaffar en snöslunga istället för att skotta för hand, vi skaffar en lövsug istället för en kratta, en åkgräsklippare istället för en handjagare etc.

Är vi kreativa och har pengar över så kan du återta din förlorade tid och lägga den på det du önskar, må vara att ligga i hängmattan eller vara med din familj.

Den ideala situation ser ut enligt följande:

Men hur gör man för att bli av med blocket Arbete? Som vi såg tidigare så arbetar man i regel i 8 timmar och har fritid i 4 timmar. Detta innebär också att du tjänar pengar i 8 timmar för att konsumeras i 8 timmar.
Skaffar du dig en passiv inkomst så kan det betyda att du arbetar i 0 timmar men tjänar pengar i 24 och har 16 timmar fritid.

Är det inte så de flesta vill leva?

Är du ändå hopplöst fast i 8-8-8 modellen så kan vi ändå göra tillvaron lite ljusare genom att tillföra kvalitet i de olika blocken. För att sova gott; se till att du har den bästa sängen som går att få tag på. Grattis, du har nu 8 timmars vardagslyx varje dag.
För att göra ditt arbete uthärdligt, köp den bästa arbetsstolen och den trevligaste datorskärmen (om det är en del av ditt jobb vill säga). Grattis igen, du har nu skrapat ihop 16 timmar med dräglighet.
Och för att förgylla din fritid, se till att satsa pengarna där du oftast är, vare sig det är en ny tv-soffa med en trevlig stor tv eller dylikt. Summa: 24 timmar kvalitet. Kanske en klen tröst när du ändå måste stiga upp kl 06:00 för att gå till jobbet, men det är alltid en liten tröst.

Lite krydda i vardagen måste man ändå unna sig trots att du säkerligen försöker spara och lägga undan för att möjliggjöra en mer attraktiv framtid. :)

Liknande poster:


4 thoughts on “Tid är pengar”

  1. Tack!

    Ibland så pladdrar jag på väl mycket så jag känner ett behov av att dekorera mina inlägg med en bild ibland… för att piffa upp det lite. :)

  2. Pingback: 1 av 10 | 2k

Leave a Reply

Your email address will not be published.