AntiJante på E24


Jag har pratar en del om jantelagen tidigare och vad jag tycker om detta fenomen som är så starkt förknippat med vårat land (och resten av norden). Nu uttalar sig Maria Appelqvist i en artikel på E24 om sin syn på jante, varför vi är som vi är och besvarar frågan om hur vi bekämpar den jante som vi har programerats med sedan barnsben.

De som verkligen behöver läsa artikeln kommer antagligen inte att göra det medans de som redan är antijante kommer att läsa den bara för att deras konfirmeringsbias ska få sitt.

Enligt Maria beror det till stor del på

[…] det kollektiva tänkandet i Norden och staten som ansvarstagare.

… och det är ju något som även jag har iaktagit; nämligen att det finns tydligare likhetstecken mellan vissa politiska tillhörigheter och jante än andra tillhörigheter.

Men är det inte svårt för en person som är väldigt jante att just få klarhet i sitt “problem”? Jag har den erfarenheten att jantepersoner inte alls tycker de är jante när handuppräckning gäller som svar på frågan “vilka tycker att de är jantelagsutövare i detta sällskap?”. Dålig självkännedom eller vill de bara vara som alla andra?
Vi vet ju av erfarenhet att INGEN röstar på Sverigedemokraterna men att de ändå får nästan 4% av rösterna. Likaså är det INGEN som är “jante” men att det fullkomligt kryllar av dom ute i samhället.

Ingen vill sticka ut offentligt helt enkelt, men vad vi gör i vallokalerna och sängkammaren är och förblir vår privata sak, där kan vi göra saker som inte blir bedömd av den oförstående allmänheten. Risken att misslyckas (och därtill offentligt förnedrad) är alltså minimal! Dessutom kan vi klä oss i kläder från H&M samt ha möbler från IKEA, bara för att vara på den säkra sidan! :)

Liknande poster:


2 thoughts on “AntiJante på E24”

  1. Jante är inte bra i överdriven form eller i alla sammanhang. Man kan dock inte komma ifrån att Jante har en position i svensk kultur och svensk nationalsjäl och eftersom Sverige, svenskar och svensk kultur generellt inte kan betraktas som misslyckade företeelser visar åtminstone empirin att Jante som fenomen inte enbart är dåligt.

  2. A = B = C? Om svensk kultur är lyckad och jante är en del av den så är jante, per definition, bra? “Bra” skriver jag då det är motsatsen till “dålig” vilket du inte tycker att den ebart är. Exakt hur janten skulle verka som bra egenskap har jag ingen aning om…

Leave a Reply

Your email address will not be published.