Nedgradering av konto


Jag bestämde mig för att nedgradera mitt konto hos Avanza från Premium till Bas. De fördelar Premium gav mig var egentligen inget jag har nytta av förutom gratis generering av K4-blankett. Men fördelarna med Bas är att minimicourtaget sänks från 99kr till 39kr, vilket kommer att stämma bättre in på mitt nuvarande köp- och säljbeteende. Enda nackdelen är nu att K4’an kostar max 99kr (med viss rabatt lite mindre såklart) men denna genererar man bara en gång per år så det blir vinst även där.

Det rörliga courtaget däremot höjs från ca 0,08% till 0,1%, vilket är en viss höjning, men köpnotorna måste då handlas med för över 39 000 kr innan det blir ofördelaktigt (samt över 100 kkr för Premium)… och handen på hjärtat; så många transaktioner gör jag inte som kommer upp i dom summorna. Märk väl att courtaget räknas per dag och per aktie (sälj alt. köp), så om man vill kan man fortfarande handla med olika aktier, dock max för 39 000kr per aktietyp :)

Liknande poster:


3 thoughts on “Nedgradering av konto”

 1. Avanza är lite fula när det gäller Bas/Premium. De för fram Premium som det naturligt bästa valet för alla trots att de flesta förmodligen mår bäst av Bas. När jag öppnade KF hos Avanza fick jag leta länge och väl innan jag såg att minimicourtaget för Bas var 39 kr. Jag skulle tro att många av prestigeskäl vill ha så “fin” nivå som möjligt på sitt konto, ungefär som när det gäller kreditkort.

 2. Hej! Är nybörjare på dehär så tänkte fråga angående courtage..

  Minimicourtage är alltså det courtage som tas ut som MINSTA avgift?

  Om man har avanza imni (9kr) eller bas (39kr) kommer alltså en avgift på minst 9kr respektive 39kr att tas ut då man köper eller säljer en aktie även om man bara gör affären för 1kr. Är det rätt än så länge?

  Min fråga är nu om man har avanza mini (9kr) och gör en affär för upp till 15000kr. blir courtaget endast 9kr då oxå? https://www.avanza.se/mini/kundsupport/prislista/

  Vad innebär det rörliga courtaget?
  Om jag gör en affär för 15000kr med avanza premium enligt prislista
  https://www.avanza.se/aza/kundservice/premium/prislistaPremium.jsp?id=1

  Kommer det då att kosta mig 1275kr? (15000×0,085) en rejäl skillnad mot 9kr??

  Har försökt hitta förklaringar enligt courtage men verkar inte finnas så mkt. Om man är nybörjare och vill börja handla för ca 5000 och har en portfölj på 10 aktier så verkar det inte speciellt lönsamt att använda sig av det rörliga courtaget…

  MVH

 3. Jag är inte så hemma på just Miniabbonemanget, men om man tittar på prislistan så visst verkar det bara finnas fasta kostnader på courtaget, dvs 9kr för affärer upp till 15000kr.

  Reglerna brukar vara att du betalar courtage för en sälj eller köporder av en viss aktie per dag.
  Till exempel, under en dag gör du följande affärer:
  1) köper 100st aktier i Volvo
  2) Säljer 10st aktier i Volvo
  3) Säljer 50st aktier i Assa

  När dagen är slut räknas alla dina affärer ihop i notor och courtaget dras ifrån kontot. I ovastående exempel så blir det 3st notor och du betalar alltså 3 * 9 kr, oavsett om tex din försäljning av Assa-aktier blev utspridd under dagen för olika belopp. Om däremot ditt försök att sälja Assa inte lyckas helt utan du får 20st sålde ena dagen och 30st sålda andra dagen så blir det alltså 2 olika notor, dvs 18kr i courtage för just Assa aktierna.

  Minimicourtage är just vad det heter; den minsta summan per nota som du ska betala. Blir det rörliga courtaget högre så är det den summan du ska betala… ungefär som med vissa telefonabbonemang: ring för 99kr/mån men ringer du för mer än det så kostar det mer.

  I ditt exempel med Avanza Premium så har du först och främst räknat fel: 0,085 är procenten (100% är ju totalen som bekant), dvs 0,085% motsvarar endast 12,75kr. Men då minimicourtaget är 99kr så är det alltså 99kr/nota som du betalar för din affär på 15000kr.

  Du måste alltså upp i ganska så höga belopp om du ska komma över minimicourtaget.
  Slutsatsen är att ska du endast köpa och sälja aktier i mindre skala så är det klokt att hitta en prislista med så lågt minimicourtage som möjligt.

  Hoppas informationen hjälte! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.