Fallgropar i ROT-avdraget


Aftonbladet skriver lite om det nya ROT-avdraget och vilka fallgropar som man bör vara uppmärksam på. Men jag tycker att de har missat något mycket viktigt som står att läsa på Skatteverkets hemsida. Vad som gäller för företagaren har en intressant liten formulering längst ned:

Om det visar sig att kunden redan medgetts preliminär skattereduktion med maximalt belopp kommer Skatteverket inte att betala ut några pengar till dig. I stället får du vända dig till kunden för att få resterande del av betalningen.

Företaget som har utfört tjänsten får alltså inte reda på detta förrän arbetet är slutfört och fakturan har betalats av kunden. Detta kan alltså uppstå när du är inne på din andra faktura för året. Aftonbladet skriver bara att man ska vara uppmärksam på att inte få kvarskatt. Har jag missupfattat något?

Antag att du bygger nytt kök för 100 000kr. Av detta är 50 000kr en avdragsbar arbetskostnad. Företaget utför arbetet och ger dig en faktura enligt överenskommelse på 75 000kr (50 000kr material samt 25 000kr arbete). Du betalar fakturan och företaget ansöker om pengar från Skatteverket. Där får de nu nej då du redan har dragit av maximalt belopp vid tidigare tillfälle. Företaget skickar därför ytterligare en faktura till dig på 25 000kr.

Här gäller det att hålla koll på sina utgifter! Jag garanterar att vi kommer att få se snyfthistorier på Aftonbladets löp där människor känner sig “lurade” och får betalningsanmärkningar i slutändan. Tro mig… :)

Jag tror att hantverkarskrået kommer att vara mer tveksamma att ta på sig denna typ av uppdrag framöver

Liknande poster:


One thought on “Fallgropar i ROT-avdraget”

Leave a Reply

Your email address will not be published.