Pengar eller tro?


Jag har tidigare raljerat om vad jag tycker om svenska kyrkan och den exklusiva tvångsanslutning med tillhörande dyra årsavgift som drabbat många ovetande svenskar (ovetandes i den mening att folk inte verkar bry sig nämnvärt att de betalar några tusenlappar i avgift men samtidigt inte fattar vart alla deras pengar tar vägen).

Idag utmanar Patrik Lindenfors i en debattartikel svenska kyrkan och testar om de helt enkelt kommer att utesluta honom ur “klubben” när han öppet redovisar sin icke-troende sida. Eller spelar pengar större roll för kyrkan än tro?

Jag tror(!) själv att kyrkan definerar Lindenfors som en förlorad själ och därför absolut ska betal…eh, vara medlem i svenska kyrkan. Då allt är “guds vilja” så kan man aldrig vinna en duell mot en religiös motståndare. Om något går bra så är det guds verk och om något går dåligt så gäller “guds vägar äro outgrundliga”. Win-win för kyrkan, och vem vill inte vara med i en vinnarklubb?

Liknande poster:


12 thoughts on “Pengar eller tro?”

 1. Jag kan inte annat än hålla med dig. Men frågan är vilket existensberättigande Svenska Kyrkan av idag egentligen har, om man tittar på att Sverige är en av världens mest sekulariserade nationer. Vore det inte mest rätt att göra tvärtom mot idag och istället befria alla från kyrkoavgiften först och sedan fick de som var intresserade av Kyrkans sagostund ansöka om medlemsskap? Det hade ju iaf varit mest rättvist och då hade nog, tyvärr för deras del, kyrkan insett att de inte längre har råd att existera i den omfattning de gör idag. Bara en tanke…!

 2. Varför lägger du ner tid på att skriva om en “klubb” du själv inte är medlem i? Ingen vuxen människa kan naturligtvis av okunskap vara medlem i Svenska kyrkan mot sin vilja. Om så ändå skulle vara fallet måste en sådan person å det snaraste av det allmänna underkastas en förmyndare.

  Vilken religion växer snabbast i Sverige idag? Senast jag kollade efter fanns det cirka 500 000 muslimer i riket, för 50 år sedan fanns det noll, give or take några stycken. Det skall bli intressant att se hur du och alla andra som älskar att hacka på svenska kyrkan kommer att reagera när det är helt andra religiösa krafter som bestämmer dagordningen i detta land. Det hål svenska kyrkan lämnar kommer nämligen inte att fyllas av övertygade ateister.

 3. Gustav; du skriver om Hammas men är inte medlem där, eller? Jag försöker informera folk om hur medlemsskapet fungerar då långt ifrån alla förstår detta. 17% av sveriges befolkning är troende medans 77% är medlemmar. Konstigt? Ja. Beror det på att 60 procentenheter av medlemmarna bara vill skänka bort 1% av sin lön av ren välvilja eller är det okunskap som gör medlemskapet?
  Du läser inlägget som satan läser bibeln, men det är väl en gemensam ådra hos religiösa fanatiker… eller kanske inte fanatiker, men åtminstonde dom som skriker högst på barrikaderna. Jag påstår heller inte att folk är med pga ovilja, utan pga okunskap. Det verkar ibland vara folk som inte vill lägga 2kr på victorias bröllop men lägger 3000kr på medlemsavgift hos Svenska kyrkan, samma personer som antagligen vänder på pengar varje månad.

  Du påstår att kristendomen i sverige är en direkt motpol till Islam i sverige? Ja, vad gäller meningsskiljaktigheter kanske, men inte makt. Kristendomen har idag ingen makt alls i sverige utan vi styrs idag av sunt förnuft och västerländska värderingar, inte av en religion. Ingen kristendom eller medlemsavgift till svenska kyrkan kommer att förändra invandringspolitiken, för det är väl den du egentligen pekar på här?

  Dessutom finns det goda tecken på att andra generationens invandrare vänder den gamla tron ryggen när de växer upp i ett land med västerländska värderingar; de vill leva det goda livet helt enkelt. Jag tror personligen att religioner kommer att flyta ut och smetas samman (kanske dö ut) när folk i modern tid faktiskt flyttar på sig.

 4. Kristendom eller islam, ja det är valet.

  Det är andra generationens invandrare som ligger bakom bomberna i London, Madrid etc. Fanatismen väcks till liv hos just andra generationens invandrare, den lugnar inte ner sig som du hoppas.

  Att vara medlem i Svenska kyrkan behöver inte handla om att man ser Jesus som sin personliga frälsare. Det handlar istället ofta om att man erkänner sin kulturkristna bakgrund samt ser kristendomens positiva inflytande för västerlandets och Sveriges utveckling.

  Du gör ett misstag som ser på Sverige som en isolerad ö. Religionen är inte på tillbakamarsch globalt sett, snarare tvärtom. Antalet övertygade kristna och muslimer växer hela tiden. I Sverige växer antalet övertygade muslimer men inte antalet övertygade kristna.

 5. Gustav; jag tror du gör misstaget att blanda ihop muslimer med terrorister. Ungefär som att blanda ihop vatikanen med pedofiler.

 6. Jag tror du gör misstaget att likställa religioner. Det är ungefär lika begåvat som att likställa politiska ideologier.

 7. Jag likställer inte religioner. Men när jag frågade en präst (tror det var på din blogg) om man kan vara kristen utan att vara medlem i Svenska kyrkan så var svaret “Ja”. Jag pratar emot tvångsanslutning och dyra medlemsavgifter, inte att folk ska sluta tro på gud eller Ron Hubbard eller silverarker.

  Du kommer inte att få Svenska kyrkan att muta muslimerna i grind oavsett om du betalar medlemsavgift eller ej. Svenska kyrkan är en tandlös och blödande organisation som inte förmår annat än att spendera sina pengar i AIK-aktier och annat otyg.

 8. Ett tillägg bara; man kan inte bli retroaktiv pedofil. Om något var tillåtet för x tusen år sedan så var det ok. Däremot så var det i modern tid som de kristna korgossarna fick sina rumpor varma av präster trots de lagar och värderingar som gäller IDAG.

 9. En avslutande kommentar om pedofilin. Pedofili handlar inte om vad som är tillåtet eller inte utan om vuxna män som tänder sexuellt på småflickor. Aysha var 6 år när Muhammed äktade henne. Mellan 6 och 9 års ålder, beskriver källorna, torrjuckade profeten Muhammed mellan Ayshas lår och Aysha beskriver hur hon fick torka sperma från profetens mantel. När Aysha var 9 år genomfördes fullbordade vaginala samlag. Muhammed var en gammal gubbe, Aysha ett litet flickebarn. En normal människa har inte samlag med ett barn vare sig det är tillåtet eller inte. Det har heller aldrig någonsin i historien i exempelvis Sverige varit acceptabelt med sex mellan gamla gubbar och 6-åriga flickor, oavsett om lagar har funnits eller inte.

  Eftersom Muhammed är ett föredöme för alla muslimer är det i många muslimska länder idag så att äktenskapsåldern för flickor är just 9 år. Pedofilin är lagstadgad inom islam.

  Att överhuvudtaget jämföra brott som begås av individer inom den katolska kyrkan, och som fördöms av kyrkan, med den institutionaliserade pedofili som förekommer inom islam är helt sanslöst.

 10. Men då är ju pedofili våran definition på vad som är rätt och fel, våran “moral”! Vi har väl också varit totalt skandalösa, omoraliska och bedrivit hor när vi har visat en naken vad, något som vi knappast höjjer på ögonbrynen åt i dag. Jag försvarar inget pedofilt beteende (det gör jag utifrån mina värderingar) men jag förstår att olika beteenden är norm i vissa kulturer, därav också olika accepterat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.