Tala är silver…


Jag är alltid nyfiken på alternativa sätt att tjäna pengar. Med alternativa menar jag inte olagliga utan via mer okända kanaler. Jag funderade över konstproduktion, travhästar och annat . Efter att ha sett flera dignitärer peka på att investeringar i ädelmetaller är en bra väg att gå så har jag kollat runt lite om ämnet på internet. Det finns givetvis röster som pratar för men det är bara att lyfta på tillräckligt många stenar så hittar man tillslut röster emot också.

Jag var inne på Liberty Silvers hemsida och läste lite om deras (visserligen opartiska) syn på saken. Lite tyngd bakom deras syn på saken får man om man kikar in vad Robert Kiyosaki och Mike Maloney har att säga om saken:

Kontentan är att silver har en bättre framtid än guld då guld redan existerar i stora hanterbara mängder i allt från valutareserver till smycken och att folk har hamstrat och vårdat denna ädelmetall från dess första upptäkt till idag. Silver däremot har fler applikationsområden, exempelvis i valuta (mynt) samt inom industrin. Mycket av det silver som bryts och används blir även kasserat (industriellt avfall) och har en stor efterfrågan. Vi blir allt mer teknikberoende och har ett konsumtionssamhälle som baseras på att vi sliter och slänger elektronik i en allt större fart och mängd. Industrins efterfrågan på silver kommer därför inte bara att bestå utan även öka.

Det pratas även om att det inte räcker att köpa certifikat utan att det ska vara den riktiga varan istället, något som förr förknippades med domedagsprofeternas sätt att säkerställa en fungerande valuta efter ett större världskrig.

Visst skulle det vara ganska så trevligt att ha investerat i något mer konkret som man kan ta fram och titta på då vi nuförtiden inte längre har kvar de oftast mycket vackra aktiebreven som bevis på vårat ägande?
Jag ser dock lite praktiska problem. Förvaringen… ja det lutar väl åt ett bankfack modell större med diverse kostnader runt det. Sedan är jag inte säker på hur man säljer sitt innehav. Knallar man bara iväg med sina silvertackor eller silvermynt till närmaste guldaffär, eller hur fungerar det? Blocket? :)

Priset för en silvertacka på 10 troy oz (311 gram) verkar ligga på ca 2 300kr, och silvermyntet (som det talas om i youtubeklippet ovan) säljs på Liberty Silver men verkar vara slutsåld för tillfället. Liknande mynt kostar runt 240kr/st men jag är för dåligt insatt i hur mycket av värdet som ligger i metallen samt hur mycket som ligger i själva myntet (kostnaderna runt prägligen samt ev samlarvärde?)

Liknande poster:


7 thoughts on “Tala är silver…”

 1. Att köpa mark är annars ett bra investeringstips och inget slår känslan av att promenera i sin egen skog. Snacka om att kunna ta på investeringen.=) eller gå på….

 2. Ja, fast att äga mark (om man nu kan äga mark i sverige) känns långsiktigt som investering om man inte lyckas hitta en glad tysk eller råkar ut för en fritidshustrend i området. Annars så är det väl skogen på marken som är värd pengar om jag förståt saken rätt.

  Då har jag hellre en glänsande guldtacka på nattduksbordet än en skål med kottar. :)

 3. fast det är ju exakt trenderna du måste veta om i förväg. Har lyckats göra bra klipp så. Tex runt om sthlm är alltid guldläge. Sthlm växer alltid. Gjorde en bra hacka när jag köpte en tomt i värmdö för tio år sedan! Nu har jag köpt i vallentuna och planerar att sälja den om ca 10 år. Sist gjorde jag en vinst på 2,9 miljoner!!( köpte industrimark)

 4. Ja Stockholm är ju det som är mest intressant här. Många “vanliga” tomter (ej industrimark) brukar ofta vara belagda med någon klausul att de måste bebyggas om x antal år, men det kanske bara är så när kommunen mer eller mindre slumpar bort markområden i mindre attraktiva orter i Sverige?

  Så den industrimark du köpte sist såldes för att bebyggas av privatperson, eller? Bra förtjänst där på 2,9miljoner.

  Du får gärna blogga lite om tankar runt markköp, vad man ska tänka på, löpange utgifter (om några) etc, så att man får en liten inkörsport till detta. :)

 5. Jag tror jag skall köpa några guldmynt att leka med den dag jag har sparat ihop en miljon. Lite egen skog vore också finfint men det får bli först när jag har tio miljoner. :)

 6. Hej Robban!
  Nu hittade jag på dig,min gamle granne.
  Du har ju fått min email nu. Så det är bara att maila. 8) Tony säger hej hej! 8)

  p.s Bra Blogg! d.s

Leave a Reply

Your email address will not be published.