Spartips, vatten


Att spara på vatten kan göra en del i plånboken, men dessa tips man kan läsa om berör främst villaägare som direkt betalar för sin egen förbrukning. Det finns dock vissa lägenhetsinnehavare som betalar för sin förbrukning även om det inte tillhör vanligheten (kostnaden är oftast fast och är inbakad i månadshyran). Är du den sparsamma typen så har du då ett incitament att försöka påverka din hyresvärd att installera mätare per lägenhet istället, så slipper du betala för grannens slösa-mentalitet.

Först så kan man investera i att reparera (byta kran/packning/blandare) för att åtgärda vissa läckage som man har. Nedanstående tabell visar årskostnader för att ha en läckande kran i sitt hushåll.

Läckans storlek Liter/dygn m3/år Kallvatten kr/år Varmvatten kr/år
Sytrådssmal, tex droppande kran 96 35 860kr 1 750kr
Grov synål, tex tunn stråle 888 324 8 000kr 16 200kr
Tändsticka 8 400 3 066 77 700kr 153 300kr

Det vanligaste felet torde vara att ha en droppande kran som droppar kallvatten, alltså en extra kostnad av 860kr/år att spara in på.

Har du en läckande toalett upptäcker du detta genom att vattnet i toaskålen “krusar” sig lite i kanten då det konstant rinner lite vatten. Man kan säga att toaletten spolar lite grann, fast hela tiden. Detta kan röra sig om en volym av 1/2 liter per minut till en årskostnad på ca 5 000kr. Här finns det besparingar att göra!

Duschvanor och ovanor

En dusch i tre minuter motsvarar i snitt 36 liter. Man duschar i genomsnitt 5 – 6 minuter, vilket ger 72 liters vattenförbrukning per gång, dvs runt 1,08kr per gång. Om du duschar en gång per dag så blir det en årskostnad på 394kr/person. Ett snålspolande duschmunstycke som fördelar dropparna på ett effektivare sätt samt skjuter in luft i vattentillförseln sparar in ungefär 50%, vilket ger en ny årskostnad på 197kr. Det finns med andra ord många parametrar i ditt levnadssätt som du kan förändra för att spara pengar inom dessa områden. Själv är jag en som står ganska så länge i duschen och då ska man tänka på att 10minuters dusch med ett normalt munstycke motsvarar ett badkarsbad fyllt till “normal” bruksnivå.

En vanlig vattenkran flödar med 0,1liter per sekund, dvs 6liter i minuten. 1,5 minuters handtvätt om dagen betyder då 10 liters vattenförbrukning, alltså ganska stora mängder om man tittat på siffran och jämför med hur snabbt man ofta tycker att man tvättar sina händer. Man förstår nu varför det faktiskt är lönsamt att diska med diskmaskin än att köra med handdisk.

Toaletter

Toaletter är ett annat kapitel. Du använder toaletten i snitt 6 gånger per dag, och har behov av sk rikspolning 1 gång och snålspolning 5 gånger. Många med äldre toaletter som inte är dubbelspolande spolar givetvis med rikspolning alla 6 gånger, dvs totalt gör de av med 36liter/person istället för 21liter/person.

Att byta toalettstol till en ny dubbelspolande är en ganska kostsam investering, men det finns en billig lösning, nämligen att installera en vattensparvägg som du kan köpa för runt 80kr. Denna fjäderliknande vägg kilas fast i toalettens vattenbehållare och begränsar på så sätt den totala spolvolymen. Ett mycket prisvärt spartips alltså!

Ner i strupen

Vatten är faktiskt väldigt billigt här i vårat land, det är ju de fasta avgifterna som står för en stor del av räkningen (detsamma vad gäller elpriset). Så man ska inte bara tänka på att snåla med vattnet utan vad gäller att dricka det så kan man tänka på att kanske öka vattendrickandet istället och byta ut andra dyra och ohälsosamma(?) alternativ. Här nedan visar jag hur dyrt det är att använda olika typer av drycker till dina måltider beräknat på ett helt år. Jag räknar på 3 glas om dagen på totalt 9dl (328,5liter/år). Priserna är snittpriser tagna från NetXtra.

Dryck Literpris Årskostnad
Juice, Tropicana 31kr 10 183kr
Folköl 19kr 6 241kr
Läsk 12kr 3 942kr
Juice, Bravo 11,8kr 3 876kr
Lättöl 9kr 2 956kr
Mjölk 8,90kr 2 923kr
Flaskvatten, Loka 8kr 2 628kr
Saft, BOB (färdigblandad) 4,98kr 1 636kr
Kranvatten 0,015kr 5kr

Trevliga siffror va?

Själv dricker jag mycket vatten till maten och för att göra detta mer smakfullt så gör jag som jag en gång snappade upp på en lunchrestaurang; jag häller några droppar ReaLime i glaset innan jag fyller på med vatten. ReaLime är äkta limekoncentrat och kostar ca 9kr för en flaska som räcker i 3-4månader. Mycket prisvärt och gott!

Liknande poster:


3 thoughts on “Spartips, vatten”

  1. Wow! Bra skrivet, skrämmande fakta och innehåll.
    Detta ska jag visa min polare, som har droppande kran och dricker tropicana juice varje dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.