Elen går nedåt…


Jag har bott i mitt hus nu i snart 14månader och kan därför börja jämföra elräkningarna från förra året med årets nyaste. Nu är det inte statistiskt bevisat förrän det har gått en mycket längre tid, men räkningarna har iaf minskat med ca 100kr per månad. Det beror nog på att jag har bytt de flesta glödlampor mot lågenergivarianter samt att ett tiotal fasadlampor har brunnit och jag har inte bytt ut dom ännu.

Men det finns så mycket att göra med elkostnaderna för mig. I dagsläget så drar huset i månaden vad en mindre lägenhet drar på ett år; förra årets summa slutade på 33 437kwh. Då jag har vattenburen elvärme så heter lösningen givetvis fjärrvärme, men de lokala talangerna som planerar detta där jag bor har bestämmt sig för att bygga fjärrvärmenätet runt det lilla område av hus där jag befinner mig. En indragning av fjärrvärme från gatan (om sådan finnes) upp till huset kostar runt 60 000kr, men då nästan halverar jag elkostnaderna rakt av. Dessa 60 000kr tjänar jag in på några år alltså.

Men nu får jag alltså fortsätta vara “lycklig” över den där hundringen jag sparar varje månad.

Jag har dessutom börjat testa eFaktura på en mobilräkning jag får varje månad, så där sparar jag 24kr + att jag slipper knappa långa OCR-nummer.
Det lustiga är att en mobilbredbandsräkning från samma telebolag har en likadant spec’ad sk “pappersfaktura” avgift, fast den är istället på 15kr. Underligt! Kostar det inte lika mycket att skriva ut en pappersspecifikation om det ena sim-kortet sitter i en bredbandsdongel istället för en telefon?

Liknande poster:


One thought on “Elen går nedåt…”

  1. Vi bränner strax över 20.000 kwh per år, så det skall bli skönt om elpriset sjunker lite, har haft låst till 37öre, men det gick ut vid årsskiftet och ligger väl runt 50öre nu, så kan det gå ner lite nu i vår funderar jag på att låsa igen. Har också bytt till lågenergi, frugan gillar inte skenet, men det sparar ju lite kosing :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.