Varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket


Visste du att svenskarna är bland de fattigaste i västvärlden då 8 av 10 helt saknar en egen förmögenhet (alltså 8 av 10 har inte mer ekonomiska tillgångar än skulder)? Detta samtidigt som vi har bland de högsta skattetrycken i världen…

Men vad händer med våra skattepengar, var tar dom vägen? Ibland besöker jag Skattebetalarna för att läsa de senaste faktan om våra skatter och hur de hanteras. Här kan man bland annat läsa lite om de statliga myndigheter som Skattebetalarna anser vara helt onödiga. Vi har idag 250st myndigheter varav 99st är mer tvivelaktiga i dess samhällsnytta. Bland dessa hittar man följande 3 pärlor:

Nordiska Afrikainstitutet
Handelsflottans kultur- och fritidsråd
nämnden för hemslöjdsfrågor

Gör gärna deras skattetest för att se hur mycket pengar dina val skulle spara och hur detta skulle slå på din privatekonomi.

Har du missat Martin Borgs film 1200 miljarder som var aktuell inför förra riksdagsvalet så bör du se den. ALLA borde se den! Om du undrar över filmens titel så är det den summa vi svenskar betalar in i skatt varje år.

Det spelar ingen roll vad sossarna eller facket eller folkrörelsen sa för femtio eller hundra år sedan om jämlikhet, solidaritet, välfärd och social trygghet. Resultatet blev det här! Så lägg ner alla ”onödiga” myndigheter och effektivisera resten, då sparar vi skattebetalare så stora summor att vi kan sänka, alternativt ta bort, flertalet skatter. Effekterna av detta blir änn större då konsumtionen ökar (bidrar till fler jobb), bidrag kan minskas etc.

Men minskar man inte intäkterna genom att sänka skatten?
Det Anders Borg har förstått är att inom nationalekonomin finns den sk lafferkurvan som visar på att när skatten blir för hög slutar intäkterna att öka eftersom folk inte längre anser att det är lönt att arbeta vitt eller jobba överhuvudtaget. Det motsatta gäller givetvis.
Ta ALDRIG bort ett incitament att jobba (samt jobba mer/hårdare), det är det farligaste man kan göra för ett lands framtid!

Eller som Magnus, Brasse och Eva sa: “Fem myror är fler än fyra elefanter”

Liknande poster:


2 thoughts on “Varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket”

  1. Att avskaffa små onödiga myndigheter gör varken till eller från när det gäller statsbudgeten i stort, men kan naturligtvis ändå sända viktiga signaler.

    Nej, man behöver nog ompröva hela politikområden om man vill skapa utrymme för mycket stora skattesänkningar. Skall Ryssland få bistånd? Är flerbarnsbidrag något positivt i tider av överbefolkning och miljöbelastning? Skall en miljard satsas på parti- och presstöd? Bör Sverige använda skattemedel för att försörja ekonomiska migranter? Du har nog egna idéer om vad som kan göras Robert, men besluten kan bli svåra att fatta om hundratals miljarder skall sparas bort.

  2. Om jag inte minns fel så har det räknats ut att man sparar 20miljarder per år på att plocka bort dessa myndigheter. Med tanke på att 8miljarder blev det senaste “räddningspaketet” i våran kris så kan 20 miljarder vara väl behövligt på annat håll.

    I Skattebetalarnas test så frigjorde jag 163 miljarder genom några, enligt mig, rimliga aktioner såsom att ta bort subventioneringar, minska partistödet, effektivisera kommuner, höja pensionsåldern etc… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.