Boktips: Så här kan alla svenskar bli miljonärer

Tänk att det ska till en Svenskförfattad bok för att konkret beskriva hur en alternativ väg till rikedom kan se ut! De flesta böcker i ämnet är skrivet av (och för) amerikaner och de har ett visst sätt att skriva på som inte tilltalar mig, men alltså inte den här boken; den är skriven för svenskar på den svenska marknaden.

Så här kan alla svenskar bli miljonärer är skriven av Per H Börjesson, VD i Investment AB Spiltan och riktar sig mot de som ännu inte har börjat vägen mot ett mera ekonomiskt förhållningssätt till pengar. Boken är ganska tunn (ca 160 sidor) men faktaspäckad sida upp och sida ner, alltså inte mycket utrymme för snicksnack. Bokens huvudfokus är de olika typer av sparformer som existerar på den svenska marknaden och kängor delas ut till finansbranschen och dess förmåga att under årtionden dupera den svenske “medelspararen”.

För mig var behållningen störst från “spardelen” som tog upp totalt 70 sidor medans de övriga råden om förhållningssätt till pengar mer var skåpmat (men ack så nyttigt att få friska upp minnet med sådant).

Jag ska inte försöka mig på att sammanfatta boken på en rad text, men trots djupdykningar bland alla varianter av fonder så kan man utläsa följande: har man möjlighet och tid att investera i aktier så är denna sparform överlägset bättre än de flesta typer av fondsparanden. Kika bara på vad din favoritfond sparar i för aktier och gör sedan jobbet själv, dvs köp dessa aktier, utan att betala dyra årsavgifter. De flesta dubbelsparar också genom att köpa svenska fonder samt köpa aktier i stora bolag från Large Cap, vilket ger samma sak. Kolla på innehavet bland de flesta fonder som köper svenska aktier och se vad du hittar i top-tio listan; samma mix av aktier, olika förvaltningsavgifter.

Jag rekomenderar ett köp av denna bok. Snabbläst, nyttig och billig!

Köp den hos Bokus eller Adlibris

Liknande poster:


2 thoughts on “Boktips: Så här kan alla svenskar bli miljonärer”

  1. Är det inte lite så att har man läst en sådan bok har man läst dem alla? Med tanke på att du handlar med aktier och driver en ekonomiblogg hade du väl ganska bra koll på olika sparformer redan innan du läste boken? :)

  2. Pr förklarar skillnaden mellan 18st olika typer av fonder, aktier och försäkringar så Nej, jag hade verkligen inte koll på det! :)

    Givetvis så förstår jag vad en aktie samt en fond är, men inte de olika bakomliggande mekanismerna i de olika typer av sparformer som nämns.

Leave a Reply

Your email address will not be published.