Vardagspatriotism


När jag igår läste lite i Per H. Börjessons bok Så här kan alla svenskar bli miljonärer så skrev han något som jag själv inte har tänkt nämnvärt på, men som vi alla kanske borde ta en funderare över: nämligen hur magnifikt stor andel av våra fonderade pensionsbesparingar som vi Svenssons har plöjt ner i utvecklingen av utländska företag. Detta sker av diverse anledningar (som ni själv kan läsa om), men jag undrar också hur mycket av vårat vanliga mer aktiva sparande som vi väljer att lägga i utländska företag?

Borde inte alla sätta pengarna i fonder eller aktier på svenska marknaden för att så att säga “sopa rent framför den egna dörren först”? Ska vi låta vinstintresset ligga åt sidan ett tag för att ägna oss åt hjärt och lungräddning på de svenska företagen; må vara små och expansiva eller stora och tunga?

Lite vardagspatriotism helt enkelt! Låt pensionsmiljarderna vara svenska företag till gagn under de årtionden de florerar i fonder!

Liknande poster:


3 thoughts on “Vardagspatriotism”

  1. Helt rätt tänkt. Men det är en stor del av din lön som går till ditt pensionssparande varje månad som du tyvär inte kan protestera emot (premiepension samt ev tjänstepension). Att anta erbjudanden från sin arbetsgivare att sätta av extra pengar utav lönen till pensionen ska man passa sig för.. :)

  2. Svenskar är rent allmänt alldeles för opatriotiska. Patriot är t o m ett skällsord! Med tanke på hur beroende Sverige är av internationell handel får vi väl hoppas att folk i andra länder, inklusive Sverige, fortsätter köpa både utländskt och inhemskt, men när det gäller många andra frågor skulle vi i Sverige må bra av att inte hela tiden sätta andra länders intressen i främsta rummet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.