Kunskap styr åsikt


Då börsen (speciellt min börs) lever ett ganska ointressant liv just nu så passar jag på att berätta om något tänkvärt jag läste för ett par dagar sedan.

Åke Jungdalen, chefredaktör på tidningen Sunt Förnuft skriver en intressant och tänkvärd ledare i senaste numret. Under rubriken Kunskap styr åsikt om skatt påpekar han saker som jag tycker är intressanta då jag precis har läst om konsekvenserna av densamma hos Sparsamt leverne.

Då skatterna tas ut så obemärkt som möjligt medans bidrag synliggörs på bästa sätt så tror Jungdalen att det är en av de främsta anledningarna till okunskap om den ekonomiska vardag vi lever i. Sänks skatterna så märks det inte så tydligt som om bidragen höjs. Då medelsvensson i det tredje steget av skattereformen får ca 1 500kr mer i plånboken kan det här kännas konstigt. Varför ska Svensson ge cred till en regering som “inte har gjort något alls”? Kasta pärlor åt svinen?

Jungdalen leker med tanken att göra tvärtom: att låta jobbskatteavdraget betalas ut på en speciell avi, precis som barnbidraget, medans alla former av bidrag får bli en skattereduktion som inte redovisades separat. Skulle det vara en bra skola för de 47% av sveriges befolkning som inte vet om att vi har fått flertalet sänkta/avskaffade skatter? Jag tror det. Lives skola har inte den bästa examen; ibland får man ta extrakurser för att klara sig.

Åke Jungdalens ledare kan du läsa här.

Liknande poster:


2 thoughts on “Kunskap styr åsikt”

  1. Regeringen har gjort sitt bästa för att marknadsföra jobbskatteavdraget. Tyvärr kämpar man i motvind och får ingen hjälp av generation 68-dominerade nyhetsredaktioner. Att stora delar av befolkningen överhuvudtaget inte följer nyhetsflödet underlättar heller inte. Det faktum att stora delar av befolkningen inte förvärvsarbetar och därmed inte direkt är betjänta av jobbskatteavdraget (även om det naturligtvis minskar tröskeln till arbete) försvårar också för regeringen. Med en avi som visar att så här mycket får du i sänkt skatt skulle det knappast gå att vara okunnig längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.