Spara, slösa, snåla


En av de många bloggar jag läser är Destination miljonär. Kanske inte för att jag till 100% delar den strategi som Christian har, men jag känner att det är viktigt att ändå hålla koll på hur det går för de som väljer sparandet som främsta verktyget att få klirr i kassan. Hans horisont ligger på 1 miljon inom 25 år vilket jag personligen tycker inte är tillräckligt utmanande och stimulerande: om man lägger undan 3 333kr varje månad i 25 år så är målet avklarat (och då har jag inte ens räknat in ränta under dessa år). Dessutom så är jag säker på att det är mera av vardagsmat att vara miljonär om 25år vilket förtar tjusningen ytterligare.

För mig så är inte pengarna i sig ett mål, utan den tid jag kan köpa mig för pengarna, därför vill jag inte behöva snåla i 25år för att sedan få råd att köpa den här tiden (“fri”-tiden). Jag vill kunna börja inom en snar framtid att trappa av med mitt ordinarie jobb och mer syssla med det jag känner för, vilket för mig är detsamma som total frihet. Jag vill inte bli rik lagom till pensionen utan vill kunna njuta av det hela lite tidigare helt enkelt.

Mitt första delmål är att nå break-even för mina månatliga fasta utgifter, främst allt som är förknippat med boende och som man inte kan påverka alltför mycket. När den gränsen är nådd så kommer jag att få en viss trygghetskänsla; att veta att jag kan panta någon enstaka flaska för att ha råd att bo kvar en månad till i huset. Att veta att det inte är hela världen att banklånen stiger, om arbetslöshet infinner sig, att börser crashar etc. Tranquility, själaro, ångestdämpning, kalla det vad du vill!

Min inställning till sparsamhet är att den kräver viss moderation. Jag ser folk i min närhet som är dumsnåla, dvs bägaren har tippat över och deras sparsamhet har gått över i snålhet och sedan till dumsnålhet. Det jag tror många har svårt att förstå är att man måste vara givmild för att tjäna pengar! Man brukar väl säga att snåla människor dör fattiga (och ensamma) och det ligger antagligen en del sanning i det. Att t ex vara prismedveten är däremot en helt annan sak; en nyttig sak som kommer att spara in mycket pengar till dagskassan.

Till alla snåla där ute vill jag bara säga att en vacker dag kommer karmat och biter er i arslet! :)

Liknande poster:


One thought on “Spara, slösa, snåla”

  1. Trevligt att du kommer med kommentarer om min blogg! Lägger in en länk till din! :)

    Kan hålla med dig att 25år för att komma upp i en miljon inte är speciellt utmanande. Tanken var att jag tänkte börja “mjukt” och senare strama åt tiden. Efter det blivit bättre på jobb sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.