Spara på el och energi


Min färd mot bättre ekonomi har inte haft så stort fokus på att spara pengar i jämförelse med att investera pengar (hårklyveri?). Med spara i det här fallet så menar jag spara såsom i “att-undvika-att-betala”.

För 6 månader sedan så sammanställde jag ett Excel-ark över vårat nya hus och dess elförbrukning; främst vad gäller belysning då detta är något man utan större investeringar kan påverka till det bättre. Jag sammanställde och uppskattade månadsvis hur mycket varje enskild lampa användes för att bättre kunna jämföra kostnaderna före- samt efter åtgärd.

Energisparlampor kan ibland vara ganska dyra och ibland tjänar man inte på att byta. Mitt excelark skvallrade om att den nuvarande belysningen inomhus drar el för motsvarande 532kr/år och efter ett lampbyte 147kr/år. Visst, många bäckar små tyckte jag och inhandla ganska billiga glödlampor för runt 20-40kr/st så denna utgift är intjänad efter 1 år. Problemet är att mycket belysning ligger i spottar i taket och dessa nya glödlampor är endera mycket dyra eller helt omöjliga att få tag på (takspottar går ofta på 12-24volt och diodbelysning har inte riktigt kommit dit jag vill ännu)

Vad gäller min största utgiftspost för belysning är fasadbelysningen. Jag hade 18st(!) 40watts lampor som satt under taknocken runt om huset och dessa gör verkligen skillnad vad gäller hemtrevnad och säkerligen fungerar de också brottsförebyggande. Jag tror lamporna är styrda av utomhusljuset så de bör lysa mindre på sommaren än på vintern men jag tog iaf höjd för det i excellarket.

Årskostnaden för att driva dessa lampor hamnar på 2 051kr/år vilket låter mycket, men man får tänka på att det är hela 18st 40W som snittar många timmar per dygn. Om dessa skulle bytas mot motsvarande 5W så hamnar årskostnaden på ~250kr. Byter jag till diodlampor så blir kostnaden 87kr/år. Detta är en så bra besparing så man måste vara dum om man inte genomför den. Så tyckte jag också tills någon månad senare.

Jag inhandlade energisparlampor som var tvungen att klara några få kriterier:

 1. Storlek. De måste få plats i den armatur som sitter infälld i taket runtom huset.
 2. Klimat. De måste tåla en svensk vinter.

Det enda som fanns vid denna tidpunkt var en lampa av märket MegaMan Liliput. Den var som namnet antyder mkt liten samt skulle tåla ner till -30 men dock med förminskad ljusstyrka. Helt ok tyckte jag, våra svenska vintrar toppar väl inte mer än -10 nuförtiden!
Jag köpte 12st och de kostade 89kr/st, alltså en summa på 1 068kr. Denna summa skulle jag spara in med råge under det första året! Tjoho!

Problemet var att lamporna höll inte för någonting. De slocknade en efter en och efter några månader så hade totalt 10st gått sönder! Inte bara försvann 890kr rakt ned i soporna utan jag måste ju ersätta lamporna med nya. Just nu håller jag som bäst på att testa ut vilken modell som håller bäst; ett test som kan ta sin lilla tid, men jag måste tyvär göra det: skillnaden mellan att ha lamporna tända vs att inte ha några lampor alls är verkligen stor.

Summan av besparingen är att belysningselen går från 2 584kr/år till 234kr/år men då har jag ej räknat in de förbannade lampjävlarna som inte alls håller 15 000 timmar utan snarare 1 000 timmar.

Har ni några tips på lampor som klarar av svensk vinter så berätta gärna!

Sen hittade jag en helt annan produkt som kan vara intressant ur ett värmebesparingsperspektiv. Nästa år så är det dags att måla om huset för första gången på 16år. Av en slump så snubblade jag över färgen Termoskydd från Thermogaia som innehåller mikroskopiskt små keramiska kulor med vakuum i. Färgen ska vara fukt- och vattenavstötande samtidigt som den andas. Målar du huset med den så håller den huset svalt på sommaren och varmt på vintern.

Termoskydd känner av luftfuktigheten på ytan och sluter helt tätt om den överstiger 55 procent. Inomhus får du ett balanserat klimat som är behagligt och utomhus är Termoskydd helt tätt när det regnar. Den är också smutsavstötande (antistatisk) samt uppfyller normerna för brandskydd i klasserna B1 och B2 (för trä) enligt DIN 4102 (keramik brinner inte samt att färgen inte innehåller några gaser eller lösningsmedel)

Ett lager färg motsvarar samma energibesparing som 12 cm mineral dvs energibesparingen för uppvärmning hamnar i genomsnitt på ca 25% (upp till 40%).

Perfekt! Något annat negativt än priset kan jag inte hitta (kostar mellan 50 till 75 kr per kvadratmeter, dvs ca 15 000kr för en normalstor villa).

Liknande poster:


12 thoughts on “Spara på el och energi”

 1. om du ska lågenergilampor utomhus ska man helst använda slutna armaturer (dvs lampan ska skyddas mot kyla). om man har “öppna” befintliga armaturer ska man helst välja lågenergilampa med klot där själva lysröret värmer upp sig självt. tex megaman classic eller philips polar. alternativt ledlampor, som inte är känsliga för kyla. eller bättre styrning med timer/ljusrelä, astronomiskt timer, rörelsevakt. kom ihåg den billigaste belysningen är den som är släkt. finns även fullgoda ledljus alternativ till spotlights men dom är satans dyra.

 2. philips polar verkar lovande. Jag ska hålla utkik efter denna när den väl kommer (verkar inte ha kommit ut på marknaden ännu). Tackar!

 3. polar finns på marknaden, jag säljer dom för ca 120kr/st. osram har oxå motsvarande lampa för utomhusbruk. fråga din lokala elektriker, men kom ihåg, verkar han inte kunna vad han snackar om så gå vidare till nästa. tyvärr ganska vanligt problem att elektriker har dålig kunskap om modern, bra lågenergibelysning. jag har hjälpt många här hemma med “belysningssanering” och alla har blivit nöjda. visst det kostar 1500-2500kr/hus att byta till lågenergi men det betalar sig i längden. kolla även http://www.hemljus.se/Lagenerg.htm#top

 4. Ari, då jag köpte lampor som skulle tåla en hel del minusgrader kunde jag inte fatta att dom syftade på minusgrader inomhus! :)

  Nåja, det blir nog ledbelysning ändå. Ljuset är lite kallt men jag har guldfärgat galler i armaturen som färgar ljuset ganska så bra så jag tror det kan fungera. Nu gäller det bara för butiker att fatta att plocka in led-lampor med E27 sockel (verkar nästan bara finnas med den mindre varianten)

 5. Nja belysningsbranschen lär sig nya saker hela tiden. oftast “the hard way” men man kan ju inte erkänna att man har fel. jupp det finns E27 led kolla http://www.kjell.com/ om du vill glödlampsfärg ska du leta varmvit eller 3000-4000K, helst power-led. tyvärr finns det inte många varianter på rundstrålande led-lampor så det blir inte lätt att få till det bra med en gammal armatur. Problemet med Led är att dom fortfarande har sämre verkningsgrad än lysrör/lågenergilampan. jag brukar föreslå att man byter armatur o allt. det blir billigare i längden för då köper man armaturer med elektroniken inbyggd i armaturen (tex PL-rör). kolla även http://www.ideboken.se/

 6. Jag blir alltid så frusterarad över dessa beräkningar om hur mycket pengar man sparar med lågenergilampor (borde heta lågeffektlampor).

  Använder man inte någon el istället för att använda el så sparar man naturligtvis el. Utomhus sparar man naturligtvis i paritet med med lampornas effekt. Där passar lågenergilamporna perfekt.

  Hur blir det inomhus? Ja, el sparar jag ju om jag sätter in lampor med lägre effekt. Men sparar jag verkligen energi? Om temperaturen inte förändras sparar jag naturligtvis ingenting. Man minskar eltillförseln och får istället tillföra mera värme.
  Det kan naturligtvis ge lägre kostnad eftersom el oftast är dyrare värme.

  För att i detalj se skillnaderna måste husets energibehov korrigeras till “normalår”. Inte så lätt kanske. Räknar Du bara på el, blir det kanske inga pengar över till aktieköp.

  Jokke

 7. Är du en av dom som värmer upp ditt hus genom att köra 60wattslampor i kallraset i fönstret ovanför det ordinarie elementet? Direktverkande el (vilket “belysningsvärme” knappt kvalar in som) är den dyraste metoden att värma ett hus.
  Och de som bor i lägenhet struntar nog högaktningsfullt i värmekostnader som dessutom allt som oftast styrs centralt, dvs ingen mätning sker vid elementet utan det är hyresvärdens godtycke som bestämmer värmen…. med eller utan glödlampor.

  Rubriken skulle, med facit i hand, varit “Spara pengar” så hade jag inte behövt skriva detta inlägg. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.